Algemene DIG Informatie  

 

De DIG (Diplom Interessen Gruppe) is in 1969 opgericht in Duitsland en heeft inmiddels meer dan 6000 leden wereldwijd. Gemeenschappelijke interesse van de leden is het verzamelen van certificaten ook wel awards of Diplome genoemd.

Hier onder volgt allerlei basis informatie over de DIG, o.a. hoe u zelf een DIG-nummer aan kunt vragen.
  

 

DIG-LIDMAATSCHAP (DIG-nummer)
Iedere zend- en luisteramateur kan een DIG-nummer behalen. Hiervoor moet men 25 awards, waaronder 3 DIG-awards in bezit hebben.
Alle amateur-radio awards tellen mee, behalve contest awards etc. Hetzelfde award mag slechts éénmaal per band en/of mode opgevoerd worden. Bezit u eenzelfde award in meerdere klassen, bijv. WAE 3, WAE 2 en WAE 1 dan telt slechts WAE 1 als hoogste klasse. Alle behaalde awards, ook van vorige calls, eventuele expeditie/vakantie calls, luisternummers etc tellen mee.
Nieuwe leden betalen eenmalig bij de aanvraag voor het lidmaatschap € 15,= of US$ 20,=. Verder zijn er geen kosten aan verbonden. Om lid/abonnee te worden van DIG-PA, op deze pagina leest u daar meer over.
 

De aanvraag moet gedaan worden bij de DIG secretaris:
Werner Theis, DH1PAL
Luxemburger Strasse 59
53881 Euskirchen
Duitsland
 
Het aanvraagformulier voor het DIG-lidmaatschap is de downloaden op de Duitse DIG website.
Ga naar https://diplom-interessen-gruppe.info/downloads/ en kies vervolgens voor 
DIG Mitgliedsantrag. 


DIG-MITGLIEDSLISTE
Deze ledenlijst is een jaarlijkse uitgave van de DIG. De DIG-PA streeft er naar om de nieuwste uitgave ieder jaar tijdens de radiomarkt aan "De Lichtmis" op de stand te hebben en daarna ook tijdens de Dag voor de Amateur (DvdRA) en in Beetsterzwaag.
Nieuwe leden, callwijzigingen en silent key's worden in het DIG-PA bulletin gepubliceerd. Bovendien zijn deze ook te vinden op de Duitse DIG-site (zie hier onder).


DIG-WEBSITE:
De Duitse DIG website is te vinden op https://diplom-interessen-gruppe.info/

 

DIG-RONDES:
CW ronde: iedere woensdag 18.00 UTC op 3,555 MHz met DK0DIG.
SSB ronde, iedere donderdag 18.00 UTC op 3,777 MHz met DL0DIG.

DIG-PA rondes: Kijk hier


DIG-DRUCKE:
Het is mogelijk u te abonneren op de "DIG-DRUCKE" (voorheen DIG Rundbrief). U krijgt dan vanuit Duitsland de DIG-Diplombeilage en de DIG-Mitgliedsliste per post. De kosten hiervoor bedragen € 10,= per jaar.

DIG-TREFFENS en ACTIVITEITEN:
Er is een jaarlijks familie DIG-treffen in Duitsland. De DIG is ook actief tijdens het DNAT in Bad Bentheim, HAM Radio in Friedrichshafen en Interradio in Hannover. DIG-PA is aanwezig tijdens de radiomarkten in Beetsterzwaag, De Lichtmis en de Dag voor de Radio Amateur.

GCR-LIST:
GCR is de afkorting van "General Certification Rule" en betekent vrij vertaald, een bevestigde lijst van de in bezit zijnde QSL kaarten. De voor een aan te vragen award benodigde QSL kaarten moeten door 2 zendamateurs worden gecontroleerd die daarna de lijst ondertekenen. Dit mag ook geschieden door een Verenigingsofficial en voor een DIG award mag die een DIG-er zijn.

LOGBOEKUITTREKSEL:
Een logboekuittreksel is een eenvoudige manier om een award aan te vragen. Wordt in een award reglement een logboekuittreksel vereist dan is het in bezit hebben van de QSL kaarten niet verplicht. De awardmanager heeft het recht om de opgevoerde verbindingen te controleren. Deze aanvraagmethode wordt vaak gebruikt bij kortlopende of jubileum awards.

SAL: "Self Adressed Label" is een aan jezelf geadresseerde sticker.
SASE:  "Self Adressed Stamped Envelope is een aan jezelf geadresseerde enveloppe met postzegel. Stuur voor het buitenland ipv een postzegel een IRC of 1 US Dollar (green stamp) mee.

VY 77!
Dit is vanaf 1977 de groet van DIG-ers onder elkaar, met als betekenis: veel goeds, veel DX verbindingen, veel geluk bij het verzamelen van Diplome (Awards) en het maken van verbindingen op de 77 frequenties, dat zijn voor SSB alle frequenties eindigend op 77 en voor CW eindigend op 55.

 

 

 

Webmaster Email