In Memoriam

 

 

In Memoriam Nico PA0MIR (7 januari 1944 - 3 mei 2024)

We hebben op 14 mei 2024 afscheid genomen van Nico van der Bijl - PA0MIR, met DIG-nummer 219. Hij is plotseling op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

 

Ik ken Nico al uit de jaren ‘60. In de tijd dat hij nog in Amsterdam woonde en mee deed aan radiovossenjachten die werden georganiseerd door de VERON afdeling Zaanstreek. Waarvan ik geruime tijd voorzitter was. Nico kwam er dan naar toe op de fiets met zijn (X)YL Mireille. Toen Nico eind jaren ‘70 naar Purmerend verhuisde werd hij lid van de VERON afdeling Waterland. En later werd hij hier ook voorzitter. Hij is dat vele jaren, tot aan zijn overlijden, gebleven. In 2006 werd hij lid van het VERON Traffic Bureau en werkte hij mee aan de “HF rubriek“ in Electron. Hij bleef dit doen tot zijn overlijden. Kort voor zijn overlijden ontving hij voor zijn inzet voor de VERON nog de Gouden Speld van de VERON.

 

Nico hield zich hoofdzakelijk bezig met het werken van DX-stations, contesten en het verzamelen van diploma’s of awards of certificaten.

 

In DIG-verband heb ik vanaf 2010 met Nico te maken gehad.

De Diplom Interessen Gruppe, afgekort DIG, werd opgericht op 10 oktober 1969 in Duitsland. De DIG is gespecialiseerd in het doorgeven van informatie over amateurradio diploma's. In 1984 bezochten PA0OI (Ger Leenheer) en Nico van Kollenburg (PA0PAN) uit Amsterdam een bijeenkomst van DIG in Hildesheim - Duitsland. Daar werd aan hen gevraagd een Nederlandse afdeling van DIG te starten. Dit leidde tot het bijeenroepen van een vergadering in Almere. Daar bleek dat er voldoende belangstelling hiervoor was. Er werd een bestuur samengesteld en met de oprichting van DIG-PA werden de Nederlandse activiteiten in 1985 gestart door de Nederlandse sectie van DIG. Nico had toen al zijn DIG-nummer 219. Hij moet dus al in de beginjaren van DIG zijn toegetreden want in 1985 was de nummering al gekomen tot 3600.

 

In oktober 2010 trad het toenmalige bestuur van DIG-PA af. In die periode had DIG-PA nog circa 165 leden/abonnees. Nico van der Bijl - PA0MIR / DIG219 werd gekozen tot voorzitter. Het jaar daarop, 2011, werd ik Jan Hoek - PA0JNH / DIG 6117 secretaris. Samen met Piebe Jan van den Berg - PE1LZS / DIG 5026, die ook in 2011 penningmeester was geworden, vormden we vanaf toen met z’n drieën tot op heden het nieuwe bestuur van DIG-PA.

 

Moge Nico rusten in vrede.

 

Jan Hoek - PA0JNH / DIG 6117 - secretaris DIG-PA

 

 

 

 

Webmaster Email